Veel gestelde vragen versie 0.2

  • Vincent

    Veel gestelde vragen over Australië

    Het prikbord bestaat ondertussen bijna 7 jaar en in die 7 jaar tijd zijn er al heel wat vragen gesteld, op de meest gestelde vragen hier een antwoord.

    Hoe oud moet ik zijn om een auto te huren

    Om een auto te mogen huren en besturen dien je tenminste 21 jaar te zijn ( max. 75.) en tenminste 1 jaar in het bezit te zijn van je rijbewijs. Ook kan er een internationaal rijbewijs worden gevraagd, deze kan je bij de ANWB aanvragen.

    Sommige verhuurders vragen een extra verzekering premie indien je onder 25 bent.

    De zin en onzin van een internationaal rijbewijs

    Een internationaal rijbewijs is niks meer en niks minder dan een vertaling van je rijbewijs in 500 talen, heb je ondertussen een nieuw Nederlands rijbewijs met plaatjes i.p.v. teksten dan lijkt een international drivers license overbodig, zelf ben ik in de 2 jaar die ik in Australië ben geweest nog nooit gevraagd naar het “woordenboek”

    Wanneer moet ik naar Australië?/Wat is de beste periode?

    Australië is enorm groot (dat wist je al)en ligt op het zuidelijk halfrond van onze aardkloot. Dat betekend dus dat het in Australië winter is als wij zomer hebben . Maar een winter is in Tasmanië weer heel anders dan in Darwin. 40 procent van Australië ligt ten noorden van de “tropic of capricorn” dat betekend dus dat het tropisch is.

    Seizoenen:

    zomer: December tot februari

    herfst: Maart tot mei

    winter: juni tot Augustus

    lente: September tot december

    Zomer:

    In de Australische zomer is het noorden van Australië er vochtig, je mag het met recht een regenseizoen noemen. Het regenseizoen in het Northern Territory duurt van November van April, in Queensland regent het veel van december tot April.

    Centraal Australië (de outback) zijn moordend heet en droog, de kustgebieden zijn warm en af toe kan er een buitje vallen. Het weer is perfect voor het strand. De oostkust heeft soms wat last van een hoge luchtvochtigheid.

    Winter:

    De winter is de beste tijd om het gebied boven de “tropic of Capricorn te bezoeken. De temperaturen zijn aangenaam en de luchtvochtigheid op een normaal niveau. De regenbuien zijn op 1 hand te tellen en zijn kort.

    Centraal Australië is overdag lekker warm maar ’s nachts kan het vriezen, de zuidkust is wat natter dan in de zomer maar de temperatuur overdag is aangenaam. Tasmanië kan koud, nat en winters zijn je moet niet gek staan kijken als het sneeuwt. In de High Country (globaal tussen Sydney en Melbourne ) kun je skiën.

    Hoe is het klimaat in de steden:

    Adelaide:

    Gemiddeld klimaat; milde winters, lange droge zomers, de meeste regen valt in de winter

    Alice Springs:

    Woestijn klimaat; weinig regen lange hete zomers

    Brisbane:

    Subtropisch; warme en zonnige zomers, en milde winters.

    Cairns:

    Tropisch; januari tot april veel regen en kans op stormen, september tot december is de beste (maar ook de drukste periode.

    Canberra:

    gemiddeld klimaat; in de winter kan het ’s nachts goed koud zijn, in de zomer veel warme zonnige dagen.

    Darwin:

    Tropisch; Het droge seizoen loopt van mei tot october, het natte seizoen van november tot april met veel regen, een hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen.

    Hobart:

    Mild klimaat; koude winter nachten, veel zon en wamte in de zomer.

    Melbourne:

    Raar klimaat; in Melbourne kan het warm en zonnig zijn op de ene dag, en sneeuwen op de andere dag. Winters zijn nat en guur, zomers zijn warm.

    Perth:

    Warm klimaat, de stad met de meeste zonuren in Australië

    Sydney:

    Warm klimaat, veel zon maar een lekker zee briesje zorgt voor de nodige afkoeling.

    Wanneer kan ik het beste mijn ticket boeken?

    Hoe eerder des te goedkoper je ticket, let ook op de acties van de Airlines en reisbureau's, half december tot eind januari zijn de duurste maanden om te vliegen.

    Moet ik mijn ho(s)tel van te voren boeken?

    Dat hangt er vanaf wanneer je gaat en naar welke plaats je gaat, check even of er geen evenementen aan de gang zijn in de plaats waarin je aankomt. Tijdens bijv. de Formule 1 in Melbourne kun je het wel vergeten om een lastminte bed te krijgen. Wil je New Years Eve in Sydney vieren, boek dan zeker 6 maanden van te voren je bed.

    Mag ik wild kamperen?

    ja en nee, dat kun je het beste aan de locals vragen, let wel op met het maken van vuur, Australië is nogal gevoelig voor bosbranden.

    Heb ik een visum nodig?

    Ja, er zijn verschillende soorten visa:

    ETA

    Een ETA is een Electronic Travel Authority, het is een onzichtbaar, electronisch visum, je krijgt geen sticker in je paspoort. maar aan de hand van je paspoort nummer weet de immigratie dienst van Australië dat je legaal in Australië bent

    Een ETA vraag je aan bij je reisbureau, of zelf via http://www.immi.gov.au/visitors/tourist/index.htm

    Working Holiday Visum (WHV)

    Ben je tussen de 18 en de 30 dan krijg je de kans om 1 jaar in Australië te wonen en te werken. Je mag maximaal 3 maanden voor 1 werkgever werken, werk je echter 3 maanden als fruitplukker dan mag je zelfs 2 jaar blijven.

    Hoe kom ik aan een visum?

    Een visum vraag je aan bij je reisbureau, hier kan het reisbureau een kleine onkostenvergoeding voor vragen, indien je via één van de online reisbureau's boekt kun je ook een visum aanvragen op de volgende link: http://www.immi.gov.au/visitors/tourist/index.htm

    Welke vliegroute is handig?

    Vliegen kan op vele manieren de Azië route (via, Bang Kok, Hong Kong, Singapore, Tokyo of Maleisië is het snelst, over het algemeen mag je in al die plaatsen een tussenstop maken (erg verstandig ter voorkoming van een jetlag) Je kunt ook over Amerika vliegen, denk aan Los Angeles of San Fransisco. Denk erom voor Amerika heb je een ander (biometerisch)paspoort en een visum nodig.

    Hoe hou ik die lange vlucht vol?

    Dat is heel persoonlijk, de één is wat gevoeliger voor een jetlag dan een ander, probeer tijdens de vlucht veel te bewegen, drink veel (geen alcohol) en ontspan.Probeer wat te slapen maar stel je ritme gelijk in op het tijdstip in Australië. Als je b.v. om 9 uur 's ochtends aankomt duik dan niet gelijk je nest in maar loop eerst lekker door de stad, en probeer zo snel mogelijk het Australische ritme op te pakken.

    Mag ik “zwart” werken?

    Zwart werken is ook in Australië verboden. indien je gepakt wordt loop je de kans het land uitgezet te worden, je visum wordt ingetrokken en je mag 5 jaar lang niet in Australië komen, wil je toch werken denk dan eens aan WWOOF ( http://www.wwoof.org/ ) je werkt dan voor kost en inwoning op een echte Australische boerderij.

    Wat is een Working Holiday?

    zie vraag 8

    Is er een brug naar Nieuw Zeeland?

    Nee, en die komt er ook niet. Nieuw Zeeland is ongeveer 4 uurtjes vliegen vanaf Sydney. Er gaat ook geen boot/ferry.

    Willen jullie mijn route beoordelen?

    Natuurlijk, maar laat ons wel weten wat je wilt doen, wie je bent en hoe je wilt reizen. probeer zelf ook wat “research” te doen. enuuuhhh.. Australië doe je niet in 2 weken.

    Ik zoek een (oude) vriend(in), weet jij of hij/zij (nog) in Australië woont?

    Ik weet best veel, en ik ken veel mensen maar dit is zoeken naar de beroemde speld in die ene hooiberg. Zoek eens in het telefoonboek (http://www.whitepages.com.au maar ook gewoon op google. Zet dan de naam tussen aanhalingstekens.

    Mag ik drop, chocolade, hagelslag, kaas of iets anders “typisch Nederlands meenemen?

    De regels voor het invoeren van levensmiddelen veranderen regelmatig, maar zuivel en vlees producten kun je beter in Nederland laten, drop en chocolade mag wel mee maar doe je zelf een plezier en geef het aan bij de quarataine controle op het vliegveld. Trouwens drop en nederlandse kaas kun je overal in Australië kopen, en als je echt niet zonder kunt, Frikandellen en kroketten zijn er ook.

    Ik ben ouder dan 31, krijg ik dan nog een Working Holiday visum?

    Nee, vergeet het maar, alle trucjes zijn al geprobeerd. Je mag wel WWOOF-en ( http://www.wwoof.org/ )

    Wie is Vincent?

    Dat ben ik! ik beheer de pagina al vanaf 2000, zelf ben ik regelmatig in Australië te vinden. Mijn favoriete plek? de Whitsundays. Dichterbij huis ben ik vaak in Oostenrijk te vinden. (dat lijkt op zijn engels namelijk heel veel op Australië)

    Wat is een Aussie Specialist??

    Een Aussie Specialist is iemand die is afgestudeerd aan de Australian Tourism Acedemy. Jaarlijks wordt zijn of haar kennis van Australië getest. Je kunt een Aussie specialist herkennen aan het volgende logo.

  • Joey

    Zoooo, jij bent snel (was goed idee toch ?)

  • Vincent

    Zooo!! de eerste opzet van de Australie FAQ is er, zie je dingen die niet meer kloppen, spelfouten, programmeer fouten of gewoon iets wat je kwijt wil…. dan hoor ik dat graag.

    Het bouwen van de FAQ is één van de punten die naar voren kwam uit de enquete die momenteel op de http://australie.startpagina.nl staat.

  • michelle

    Ik mis nog de kwestie auto/busje kopen of auto/busje huren, en keuze voor vervoermiddel auto/bus/camper/trein en de voordelen/nadelen/mogelijkheden/kosten etc. Of is die vraag minder gesteld dan ik denk? En is er een brug naar Nieuw Zeeland? Wie heeft dat gevraagd hahahaha!

  • Sarah

    ik. dat kan toch… ;)

  • Dianneke

    Hey vincent,

    Kun je me helpen met een vliegticket te boeken???

    Deze site had ik via jou gekregen met travelcom.au

    maar wat moet ik hier invullen???

    Address Line 1:

    Address Line 2:

    * State:

    * Country:

    * City/Town:

    * Post Code:

    Ik heb mn eigen adres gedaan, australische adres gedaa

    maar je moet 2 adressen invoeren

    Dank je wel voor je hulp

    Groetjes Dianneke

  • Rene

    Hallo Vincent,

    Ik ga Januari naar Sydney en ga half februari weer terug naar Nederland vanaf Cairns. Wat zijn goede opties om te doen qua route? ik heb ongeveer 6 weken reistijd. Alvast bedankt voor de tips.

    Groeten Rene

  • Damnoda Muller

    Hi,

    Ik wil begin volgend jaar in 5 weken al backpackend een rondje Sydney, oostkust, Cairns, Darwin, Alice Springs, Adelaide, Melbourne, Canberra doen. Hoe haalbaar is dit qua afstand en wat is de beste reisperiode?

    Groeten,

    Damnoda Muller

  • Irene

    Hoi Damnoda,

    mij lijkt het persoonlijk veel te kort om zoveel afstand in zo'n korte tijd te te doen. Je gaat dan gehaast van de ene plek naar de ander, zonder dat je echt kan genieten en echt de tijd kan nemen voor alle mooie dingen die er te zien zijn.

    Wij hebben een reis geboekt voor 5 weken waarin we het traject Brisbane-Cairns afleggen met de camper. En een binnenlandse vlucht naar Darwin en van Darwin naar Alice Springs met de camper.

    Groetjes Irene

  • van rooij

    mag ik een edammerkaasje meenemen naar australie