5 weken Oost-kust Australie?

 • jormar

  Dag allemaal,

  Wij zijn ons aan het orienteren op een rondreis langs de oostkust van Australie voor de komende zomer (juli-augustus). We hebben 5 weken de tijd en we zouden graag zoveel mogelijk willen zien natuurlijk. Maar we vinden het erg moeilijk om de afstanden en reistijden in te schatten.

  Is het in 5 weken (-4 reisdagen natuurlijk) te doen om te reizen van Cairns naar Melbourne of Adelaide en dan te vliegen naar Alice Springs voor een paar dagen daar in de omgeving?

  Onze voorkeur gaat uit naar het reizen met een camper, we zijn met z'n tweeen (29 en 35 jaar) en houden van de natuur en wandelen. We willen zeker niet hele dagen in de camper zitten, maar als er een aantal reisdagen tussen zitten, dan is dat ok.

  We krijgen graag tips, alvast bedankt!

 • Margreet

  Hi Jormar,

  Wij hebben indertijd de afstand Cairns - Sydney in 3 weken gedaan per auto.

  Meestal via het achterland, oftewel the Hinterland (zo heet dat echt) met uitstappen naar de kust voor diverse activiteiten, zoals Fraser Island, walvis spotten en dergelijke.

  Om in 5 weken helemaal naar Adelaide te rijden en dan ook nog naar Alice Springs en omgeving te gaan zouden wij niet doen, dat is alleen maar rijden en verder niet veel.

  Je moet ook een beetje rekening houden met de jetlag, dus minstens een dag in Cairns of omgeving blijven, trouwens dan kan je naar het Great Barrier Reef, met de trein naar Kuranda en met de kabelbaan terug. Een tour naar naar het noorden vanuit Cairns schijnt ook de moeite waard te zijn. Staat nog op ons verlanglijstje.

  Mocht je meer details willen hebben, stuur dan maar een privebericht, dan kan ik ons rij-schema sturen.

  Margreet.

 • WillV

  In 2001, al weer lang gelewden, hebben we in Cairns een camper gehuurd. Hiermee zijn we in 36 dagen langs de Oostkust getrokken. Hebben zo'n beetje alle highlights aangedaan, die je daar kunt verzinnen. Ook in sommige plaatsen zoals, Fraser Island, Brisbane , Sidney een extra dag overgestaan. We hebben de Blue Mountains, Jenolan Caves en Canberra bezocht. Daarna weer richting kust, Batemans Bay , Eden Merimbula en Lakes Entrance, op familiebezoek in Traralgon. Dan naar Melbourne, Great Ocean Road, Grampians, Adelaide (familiebezoek) en zijn vervolgens naar het Eyre schiereiland gegaan via Port Augusta en weer terug naar Adelaide.

  Totale reisafstand : 8399 km. Dat was dus gemiddeld 241 km per dag. Uiteraard waren er dagen bij van meer km's omdat er niet overal wat te zien viel. Toch vonden we het een ontspannen reis met rustdagen.

  Jullie zijn nog jong. Wij zijn 60ers. Dus dat rijden moet niet een al te groot bezwaar zijn.

  Veel plezier. Wij gaan over een paar weekjes ook weer; eerst naar Nw Zeeland, 4 weken in een camperbusje en dan 3 mnd Austr. op familiebezoek.

  Groetjes

  WillV

 • Peter W

  >We hebben 5 weken de tijd

  Wij deden inmiddels 3 reizen van 2 maanden in OZ met auto/motels. We gaan volgende week weer terug voor 2 maanden Oost. En daarna nog eens 2 maanden West. En dan nog moeten we veel laten zitten omdat het land te groot is. Wij houden niet van natuur, niet van wandelen, hebben geen familie in OZ en hebben dan toch nog een overladen programma. Ons advies: Cairns naar Melbourne is al veel. Zoals Margreet zegt; via het Hinterland. Via het niks en gebrekkig internet. Waarom niet deze reis tot Sydney? Vergeet in ieder geval Alice Springs: dat kan ook een volgende reis. Je gaat toch wel terug.

  En sinds de kindertijd (25jaar terug) rijden wij geen camper meer (in de USA) en reserveren alles voor we vertrekken. Dat valt niet mee in OZ. Dus jullie camper idee lijkt mij ons erg goed.

 • hanny

  Het is natuurlijk een kwestie van smaak maar vergeet die kabelbaan naar Kurunda. Die viel dit jaar erg tegen en zonde geld. Kurunda zelf is erg leuk om te vertoeven en verblijf dan op kuranda rainforest accomodation park. Toen wij er waren , waren er veel hippies en ongelofelijk veel plezier gehad 's avonds rondom het kampvuur.

 • Freek

  Hallo,

  Eigenlijk is het niet te doen in 5 weken!

  Met de heen- en terugvlucht, wellicht 2 binnenlandse vluchten en “even bijkomen” ben je al bijna 1 week kwijt.

  Het handigst is om aan te vliegen op Sydney, dan heb je de meeste keus uit vliegmaatschappijen. Sydney is fantastisch om zeker 4 dagen te blijven. Met de camper kun je dan in 3 weken naar Cairns, maar bedenk dat dit ook al minimaal 2500 km is. Neem van Cairns een binnenlandse vlucht naar Alice Springs, ik neem aan dat je de red centre wil bezoeken? Kun je eventueel georganiseerd doen in een dag of 3 a 4. Neem dan een binnenlandse vlucht terug naar Sydney, of 1 van de andere grote steden om terug te vliegen naar Nederland. Bedenk dat het in juli/augustus prima weer is langs de oostkust, maar dat het in Melbourne winter is! Afgelopen augustus hebben we best goed weer gehad in Melbourne, maar warmer dan 15 graden was het niet en we hadden ook een koude regen dag. Ook in Sydney hadden we prima weer met volop zon en 20 graden, maar ook daar is het winter en we hoorden dat we met het weer veel geluk hebben gehad!

  Succes!

 • -+Henk+-

  Het is kennelijk niemand opgevallen dat jullie in “juli-augustus” willen. Dat is de winter in Australie. Prima voor het bezoeken van Cairns en omgeving en de “top End” (Darwin, Kakadu, Litchfield - evt verder naar de Kimberleys).

  Deze periode is minder geschikt voor het bezoeken van het zuiden: Sydney Melbourne en Adelaide, want daar is het dan een stuk frisser (temp. van 's nacht onder nul to max. 18 - 20C overdag) e.Zelfs Brisbane en omgeving is dan aan de frisse kant.(met als je even van de kust af komt ook nachtvorst aan de grond).

  Bovendien zijn in de winter de dagen nog korter dan ze normaal al zijn (vanwege de breedte graad). Het is op de meeste plaatsen aan de Oostkust dan al rond half zes donker (en 's morgens weer licht).

  Als je vijf weken de tijd hebt zou je naar Cairns of Darwin kunnen vliegen en van daaruit met de camper een rondreis maken. Maar voor het zuiden kun je veel beter wachten tot november. Helaas begint dan in het noorden het natte seizoen en is het daar minder aantrekkelijk.

 • leon

  wij gaan 2013 voor de 12x!. maar ik zou van uit het zuiden naar het noorden rijden. dit omdat het dan winter is en dan naar de warmte rijder is lekker. Maar 5 week en dan ook nog naar het midden dat wordt wel veel rijden. Ik zou dan eerst een goede planning maken wat je wilt zien en hoe je wilt rijden. Dus de hoogte punten . Maar let op het zijn allemaal 2 baans wegen en kost wat meer tijd dus. ( langs de kust is ook mooie)

  Veel plezier samen.

 • BeB

  hoiiii, wij zijn in juli/augustus 2009 geweest…op honeymoon…

  begonnen in Sydney waar het zo'n 16 graden was met hier en daar wat miezerregen…

  auto gehuurd en naar het noorden gereden… vanaf Brisbane begon het mooie weer en hoe noorderlijker we kwamen hoe warmer het werd.

  In totaal hadden wij 3,5 week voor die rit en het is ons prima bevallen.

  alles op ons gemakkie gedaan en geen dingen gezien die ons niet leuk leken maar wel werden aangeraden.

  Nu gaan wij volgend jaar weer , zelfde periode vanwege de schoolvakantie, maar hebben dan zo'n 5 of 6 weken en deze keer nemen we Darwin en omgeving erbij.

  Ik zou graag naar het Red Centre willen maar moet nog even puzzelen hoe en wat. Het lijkt mij dat we genoeg tijd hebben dus dat komt vast goed en anders ……….

  moeten we nog een keer gaan ;)

 • marvis

  Hallo Jormar,

  In 5 weken langs de Oostkust van Australie per camper is goed te doen en je hebt ook nog genoeg tijd over om tussendoor van alles te bezoeken en te bekijken.

  We hebben in 2011 deze reis gemaakt en onze leeftijd is achter in de 50 en we hebben genoten en willen ook nog de westkust gaan bezoeken.

  Een reisverslag van onze reis is te lezen op www.hmvaniersel.nl

  Wanneer je nog vragen hebt dan hoor ik het wel.

  Groeten Marthy